Manifest: Sense preguntes no hi ha periodisme

Manifest: Sense preguntes no hi ha periodisme

SENSE PREGUNTES NO HI HA PERIODISME

El periodisme lliure és una peça imprescindible perquè una democràcia funcioni, però als últims temps estem vivint un retrocés important de les condicions en les quals es desenvolupa la nostra feina.

En aquest manifest no parlem ni dels sous, ni de les hores extra que no es paguen, ni de les pressions de tot tipus que hem de suportar. En aquest document volem posar el focus en una pràctica que ha deixat de ser una excepció i comença a ser massa habitual i que hem de combatre: les compareixences públiques sense preguntes. No ho podem tolerar. Els periodistes tenim el dret i l’obligació de preguntar, i els polítics de respondre.

Per això, des del ‘Col·lectiu Ciutadella’ proposem a tots els mitjans de comunicació que operen a Catalunya un gran pacte per intentar que les compareixences a través del plasma i/o sense preguntes passin a la història. Sabem que és molt complicat que els periodistes prenguin individualment la decisió de no cobrir aquest tipus d’actes, però estem convençuts que l’acció pot ser efectiva si tenim la complicitat dels directors de totes les agències i mitjans de Catalunya. Si no hi ha preguntes, no hi ha cobertura. Amb excepcions, és clar. Entenem que un míting té un format concret, i que un acte on el president convoca eleccions no és equiparable a una compareixença al Parlament per parlar de feminisme.

I de la mateixa forma que reivindiquem el nostre dret a preguntar, també reclamem respostes. No podem convertir-nos en simples altaveus dels partits, hem de fer valdre el nostre paper fiscalitzador. Si ells volen difondre el seu missatge sense cap mena de filtre ja tenen altres vies.

No podem fer passar per notícia allò que és simple propaganda. Per això, també considerem important posar davant el mirall les “falses rodes de premsa”. Estem parlant d’aquelles convocatòries on els polítics accepten preguntes però, a l’hora de la veritat, les respostes no es corresponen amb allò que se’ls demana.

Tenen tot el dret a respondre el que considerin oportú. Ara bé, faríem un flac favor a la professió si ens resignem a les rodes de premsa on la persona que ha de donar explicacions es converteix en un frontó. No té massa sentit cobrir un acte on el cap de premsa de torn ja ha decidit quin serà l’únic titular possible. Per què no els posem en evidència? Per què no difonem a través de les xarxes socials àudios i vídeos que il·lustrin aquesta pràctica? Si aconseguim ressò, serà molt difícil que segueixin jugant a aquest joc que degrada la nostra feina.

Fem-nos valdré!. Sense preguntes el periodisme és menys periodisme i sense periodisme la democràcia és menys democràcia

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *